StarrikeRum för gemenskap

Rum för gemenskap

Kristian Lindqvist är en erfaren smaksäker och prisbelönt kock. Utsedd till ICA:s mästerkock och med en särskild förkärlek till hållbarhet och gröna råvaror. Dessutom en duktig konditor.

Starrike

Hur tänker du kring mat?

Matlagning ska vara glädjefyllt och enkelt. Med moment som ger en finess. Det är viktigt att blanda olika tuggmotstånd. Gärna från samma råvara. Om jag lagar en pumpapuré brukar jag till exempel toppa med rostade pumpakärnor. Jag försöker alltid använda hela råvaran om det går. Till exempel kan viss blast, som man ofta slänger, vara en perfekt grund i en sallad.

En måltid får gärna ha sin bas i en baljfokuserad växt. Det måste inte vara kött eller fisk. Ofta känner jag att tillbehören blir så pass kompletta att köttbiten faktiskt inte ens behövs.

Hur skapar man gemenskap genom mat då?

Kristian Lindqwist

Mat är perfekt för gemenskap! Alla kan vara delaktiga och bidra. Om det ska komma vänner på middag behöver inte maten vara klar. Börja middagen i köket tillsammans och låt vissa sitta ner och andra hänga vid spisen. Det blir ett skönt häng.

Se till att vissa moment är gjorda som till exempel min gryta. Kika den dagen innan och gör kroppkakorna. Men låt annars gästerna vara med och repa svartkålen och dela svampen. Smaka lite på chipsen, som är friterade av skalen från kroppkakorna, medan ni lagar mat tillsammans.

För mig är matlagning också viktig i familjerelationen. Låt barnen vara med och ta gemensamma beslut. Hur ska moroten skalas? Tillagas? Ätas? Det blir en mysig och aktiv stund tillsammans. Genom att låta barn vara med vuxna vid just matlagningen skapar vi dessutom ett bra tillfälle att prata igenom dagen. Hur var förskolan idag? Hur gick provet?

Kan mat vara en dörröppnare till världen?

Absolut. Tänk på all mat som skapats i Sverige genom invandringen. Människor från olika kulturer träffas och lagar mat ihop. Jag fick en helt annan smakpalett genom en barndomsväns familj som lagade helt underbar persisk mat. Deras ris glömmer jag aldrig!

Mat öppnar dörren till andra kulturer. Hur man lagar och delar måltiden. Allt från fisk och soppor till vegetariskt. Genom att studera det kan man enklare komma nära varandra inom olika kulturer, börja skapa relationer och utbyta erfarenheter. Mat gör också att vi besöker andra delar av världen. Vi kan även marknadsföra vårt land och visa på vår kultur genom vår matlagning.

Starrike

Jag har valt att göra en mustig högrevsgryta på äppelmust och öl som passar utmärkt till dom småländska kroppkakorna smaksatta med jordärtskocka.

Starrike

Grytan innehåller torkade kokta bondbönor som ger ett bra tuggmotstånd till dom kokta rotfrukterna. Jag är från Småland vilket gör att kroppkakor ligger mig varmt om hjärtat, i detta fall har jag smaksatt kroppkakesmeten med jordärtskocka och steker dem gyllene med smör, svartkål och blandad skogssvamp, sen toppas grytan vid bordet med syrlig örtig crème fraiche.

Kroppkakakan lagas på skalad potatis och jordärtskocka, istället för att slänga skalet har jag friterat skalen som chips och toppar hela anrättningen. Förbered med fördel grytan och kroppkakorna dagen innan, kyl ner snabbt och koka upp grytan vid servering och genomför sista steget på kroppkakorna. Använd ekologiska råvaror för bäst smakresultat.

Grytan (6-8 personer)

Ingridienser

  • 1 kg Högrev
  • 200 g Palsternacka
  • 300 g morot
  • 2 st stora gula lökar
  • 5 st vitlökar
  • 150 torkade bondbönor (blötlagda ett dygn)
  • 0,5 l ox fond
  • 4 dl äppelmust
  • 1 flaska lageröl(33cl)
  • Rapsolja till stekning
  • Salt och svartpeppar
  • Persilja vid servering

Metod

Skär högreven i stora tärningar 2*2 cm, salta och peppra noggrant.

Stek köttet ordentligt i små omgångar, för bäst resultat i gjutjärnspanna, lägg i en stor gryta.

Tillsätt öl och äppelmust. Sjud upp vätskan.

Skär Palsternackan, moroten och lök i grova bitar (3 cm) och skiva vitlöken. Stek i rapsolja till en fin färg och tillsätt i grytan. Fyll på med vatten så att det täcker råvarorna.

Lägg på locket och låt grytan sjuda långsamt i 3-4 timmar (kontrollera att köttet går att dra isär enkelt, då är köttet mört).

Vid servering

Tillsätt dem kokta bondbönorna i grytan och låt koka med i 20 min. Tillsätt grovt hackad persilja och ställ fram grytan på bordet.

Örtig crème fraiche

Ingridienser

  • 6 dl crème fraiche
  • 1 dl blandade örter(rosmarin, persilja, timjan)
  • 2 msk Kallpressad rapsolja
  • Salt, svartpeppar

Metod

Blanda samtliga ingredienser och arrangera i serveringsskål, förvara i kylskåp fram till servering.

Vid servering

Serveras kylskåpskall.

Stekta Jordärtskockskroppkakor, skogssvamp, svartkål och friterade potatis och jordärtskocksskal

Ingridienser

  • 200 g jordärtskocka
  • 750 g mandelpotatis
  • 3 st äggulor
  • 150 g vetemjöl
  • Salt
  • 300 g svartkål
  • 400 g blandad skogssvamp(kantareller, svart trumpetsvamp, karl-Johan svamp)går även bra med blandad odlad svamp(bruna skogschampinjoner, ostronskivling)
  • 4 msk smör

Metod

Skala potatisen och jordärtskockorna i så långa hela bitar som möjligt och lägg i kallt saltat vatten.

Koka potatisen och jordärtskockan mjuka i två olika kastruller, häll av vattnet och låt knölarna ånga av i cirka 5 min. Pressa potatisen och jordärtskockan i potatispress, tillsätt mjölet, salt och gulan och blanda till homogen smet. Smaka av smeten att den är tillräckligt salt. Forma till bollar stora som pingisbollar, använd gärna mjöl på dina händer när ni formar bollarna.

Sjud kroppkakorna i varm vatten i cirka 5 min eller till en innertemperatur på 90 grader, lyft upp och lägg på en platt tallrik med olja i botten. Låt svalan innan stekning(detta kan göras dagen innan).

Häll av potatis och jordärtskocksskalen i durkslag och toka torra, fritera till krispiga chips i 175 gradig olja. Salta och låt svalna på hushållspapper.

Vid servering

Stek kroppkakorna gyllene i smör, tillsätt den rensade svampen i grova bitar och svartkålen. Arrangera på varmt fat och toppa med dem krispiga chipsen.

Du har inga produkter i varukorgen.